Hennep

Speed

XTC

Drugs

Hennep

marihuana- hash-wiet

Wiet

Drugshuis

Hasj

Marihuana

Cocaïne

Drugspand

Cannabis

Drugslaboratorium - Drugslab

GHB

MDMA

Lachgas

Heroïne

Drugslaboratorium

Hennepkwekerij en of een drugslab en verzekeringen

De meeste verzekeraars dekken niet de schade als gevolg van hennepteelt, de oplopende kosten van een hennepkwekerij zijn hier de oorzaak van. Met zestig branden per jaar en een almaar oplopende schadelast is voor de verzekeraar de maat vol.

Schade bij wietteelt en of een drugslaboratorium niet vergoed

Heeft u een kwekerij en er zou brand of waterschade uit voortvloeien, heeft u een zeer groot probleem! Wat gaat er dan gebeuren.

  • U zal op moeten draaien voor alle kosten van de brand en of waterschade

  • U zal door de woningstichting uw huis worden uitgezet

  • U zal voor moeten komen bij de rechter en waarschijnlijk zal u een gevangenisstraf en of boete krijgen

  • U zal geen verzekering meer kunnen afsluiten bij een gewone verzekeringsmaatschappij, voor u woning, auto, brommer, aansprakelijkheidsverzekering etc.

Slimme software spoort hennepkwekerij op

Illegale hennepkwekerijen kunnen voortaan veel makkelijker worden ontdekt. Netbeheerder Stedin heeft software ontwikkeld die ziet of in een buurt of wijk een hennepkwekerij is. Hoofd fraudebestrijding Dave de Wit van Stedin verwacht met de software veel meer hennepkwekerijen op te kunnen sporen.

In 2013 werden er in Nederland 4500 hennepkwekerijen ontdekt. Dat is iets minder dan in 2014. Volgens Stedin komt dat onder meer doordat de politie veel tijd kwijt was aan de opvang van vluchtelingen. Maar ook worden hennepkwekerijen steeds beter geïsoleerd, waardoor bijvoorbeeld warmtecamera’s moeite hebben om de kwekerijen te ontdekken.

Tot nu toe was juist de warmte-afgifte een zwak punt voor de criminelen. Hennepkwekerijen produceren veel warmte en hennep heeft een karakteristieke geur. Doordat de isolatie steeds beter wordt, neemt de kans op toevallige ontdekkingen af. Terwijl deze ontdekkingen samen met tips van omwonenden eigenlijk de enige mogelijkheden waren op hennepkwekerijen op te sporen.

Specifiek gebruik

Stedin heeft nu dus een nieuw middel waarmee illegale kwekerijen opgespoord kunnen worden. Een student ontdekte dat hennepkwekerijen een specifiek elektriciteitsgebruik hebben. Daarvan kunnen met behulp van slimme software in de elektriciteitsstations ‘sporen’ worden teruggevonden. Hoe de software precies werkt, wil Stedin niet vertellen.

Dat we hiermee een flinke slag gaan slaan, is zeker

Stedin gaat de komende vijf jaar al zijn 22.000 elektriciteitsstations in Utrecht en een groot deel van Zuid-Holland van de software voorzien. De belangrijkste reden voor Stedin om hennepkwekerijen aan te pakken is de onveilige situaties die ze veroorzaken. Stroom wordt meestal op onveilige wijze illegaal afgetapt. Het risico op kortsluiting en brand is groot. Een op de vijf branden in woningen en bedrijven is het gevolg van geknoei met elektriciteit. Bovendien kost de fraude jaarlijks zo’n 200 miljoen euro.

Hoeveel hennepkwekerijen nu extra opgespoord zullen gaan worden, durft De Wit niet te zeggen. We beginnen er nu pas mee. De testen die we hebben gedaan, waren positief. Maar we weten niet hoeveel kwekerijen er zijn. Dat we hiermee een flinke slag gaan slaan, is zeker.

Lees ook onze blog: Drugs in het verkeer