Autoverzekering en APK keuring

Autoverzekering en APK keuring

Autoverzekering en APK keuring

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een verplichte keuring. Hierbij wordt gekeken of jouw auto voldoet aan de eisen op het gebied van veiligheid en milieu. Zes weken voordat de APK vervalt, stuurt de RDW je een brief ter herinnering aan de APK-vervaldatum van jouw voertuig. Je blijft als eigenaar altijd zelf verantwoordelijk om je auto op tijd te laten keuren. Veroorzaak je een aanrijding met een afgekeurde auto dan kan de verzekeraar besluiten dat je op dat moment niet verzekerd bent.

APK

Een APK-plichtige bedrijfsauto of personenauto moet APK goedgekeurd zijn. Dat geldt ook voor een aanhanger/caravan zwaarder dan 3500 kg, Let hierop als u een gebruikt voertuig aanschaft. Vanaf de datum dat het kenteken op uw naam staat bent u hier als geregistreerde eigenaar verantwoordelijk voor. Vanaf 1 oktober 2019 worden taxi’s, ambulances en bussen 100% door de RDW gecontroleerd.

Schorsen

Om boetes te voorkomen, is het dus mogelijk om de APK-verplichting tijdelijk stop te zetten. Dit heet schorsen (Hiermee zet je overigens ook de verzekeringsplicht en het betalen van motorrijtuigenbelasting stop). Als je jouw voertuig bij de RDW laat schorsen dan hoeft hij niet meer APK-goedgekeurd te zijn. Maar je mag er dan ook niet meer mee rijden. Ook mag het voertuig niet op de openbare weg staan. Als de schorsing afloopt, moet je weer aan de APK-plicht voldoen. Je kunt de schorsing eventueel verlengen. Je mag met het voertuig rijden naar een APK-keuringsstation voor de APK-keuring, maar dan moet je het voor die dag ook WA-verzekeren. Als je rijdt, moet je de APK-afspraakbevestiging, met daarop de tijd, bij je hebben. Je mag alleen rond de afspraaktijd rijden van je woonadres naar het adres waar je de APK-keuring laat doen.

Boetes na controle van gegevens

De RDW controleert het verzekeringsregister en het keuringsregister. Zo kan de RDW direct zien of een voertuig is verzekerd en (mits van toepassing) APK-goedgekeurd. Heeft u uw voertuig niet verzekerd, dan ontvangt u van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden een boete. Ook als uw voertuig aan de APK-plicht moet voldoen en dit is niet APK-goedgekeurd, dan krijgt u van het CJIB een boete.
De Belastingdienst controleert via het kentekenregister of u voor uw voertuig motorrijtuigenbelasting moet betalen. Heeft u dat niet of niet op tijd gedaan, dan ontvangt u van de Belastingdienst een boete.

Vergelijk alle autoverzekeringen

Bij Toeras kunt u alle autoverzekeringen van verschillende verzekeringsmaatschappijen vergelijken of dit nu voor uw particulieren auto is of dat u bedrijfsmatig uw bestelautoverzekering wilt afsluiten. Heeft u vragen na het lezen van onze blog, dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.