Autoverzekeringen worden duurder

Autoverzekeringen zijn de afgelopen maanden fors duurder geworden, en het is nog niet gedaan met de prijsstijgingen. Dat verwacht vergelijkingswebsite Independer.

De verzekeraars reageren op een oproep van De Nederlandsche Bank om de premies voor hun WA-polissen te verhogen, verklaart verzekeringsexpert Susan Samsom van Independer op radiozender BNR. Door concurrentie hebben de verzekeraars lang onder de prijs gewerkt. De tarieven moeten omhoog, willen de verzekeraars niet in de financiële problemen komen.

Het zijn ook de WA-verzekeringen waar de prijsstijgingen de afgelopen tien maanden het sterkst waren: gemiddeld betaalt een automobilist op jaarbasis €144 meer dan aan het eind van vorig jaar. Gemiddeld steeg de jaarpremie met €117. Jongeren, die een groter risico met zich meebrengen, voelen de meeste pijn in hun portemonnee.

Verborgen kosten
Een andere prijsvergelijker, Pricewise, wijst automobilisten ondertussen op ’verborgen kosten’ die verzekeraars in rekening brengen. „Die vormen een flinke bron van inkomsten voor verzekeraars”, stelt directeur Hans de Kok. Volgens Pricewise zijn de heffingen, die kunnen oplopen tot ’enkele tientjes per jaar’, „onnodig en niet meer van deze tijd”.

Bron: Telegraaf