Autorijden op je slippers: mag dat?

Slippers en autorijden

Autorijden op je slippers: mag dat?

Je hele zomervakantie heb je lekker in je korte broek en op slippers gelopen. Je rijdt in diezelfde outfit naar huis en veroorzaakt een ongeluk. Ben je dan verzekerd?

Er is in Nederland geen wet die je verbiedt met slippers aan auto te rijden. Of het verstandig is valt te betwijfelen. Maar wees eerlijk: niet alleen slippers zijn minder veilig. Je kunt immers ook wegglijden van een pedaal met natte zolen, hoge hakken, zware bergschoenen en blote voeten. Toch bestaat de kans dat alleen de schade van de tegenpartij wordt vergoed, ook al heb je een WA-plusverzekering. Deze vergoedt normaal ook (een deel van) de eigen schade. Mensen met een all-riskdekking hoeven zich geen zorgen te maken. Of rijden met slippers valt onder ‘grove schuld’ valt te betwisten, maar het is beter om niet in dit welles-nietesspel terecht te komen met verzekeraars.

Langere remweg

Terug naar de slippers: één op de drie automobilisten zegt wel eens met slippers aan achter het stuur te stappen. Toch is het niet aan te raden: onderzoek van de Universiteit van Leeds heeft aangetoond dat je gemiddeld 0,1 seconde verliest wanneer je met je slippers van het gas- naar het rempedaal gaat. Je verliest bovendien 3% remkracht bij het induwen van het rempedaal. Dit maakt je remweg langer: een verschil van bijna 8 meter als je 90 kilometer per uur rijdt.

Frankrijk en Spanje

In Frankrijk en Spanje riskeer je een boete van €90 als je met slippers aan gaat autorijden. Hier is rijden op slippers echt bij wet verboden. Bovendien is het door dit verbod eenvoudiger om jou aansprakelijk te stellen voor de schade die je veroorzaakt.

Ga je met de auto op vakantie naar het buitenland? Je kunt verschillende apps met de verkeersregels per land op je telefoon downloaden, zoals de Going abroad-app. Deze app, ontwikkeld door de Europese Commissie, geeft de belangrijkste verkeersregels in Europa weer.