Ga je met de auto Europa in? Vergeet je milieusticker niet!

Ga je met de auto Europa in? Controleer dan van tevoren of er milieuzones zijn en of je een milieusticker of vignet nodig hebt voordat je de grens oversteekt.

In sommige landen zijn milieuzones ingesteld. Je mag in deze milieuzones alleen rijden als je auto aan bepaalde voorwaarden voldoet en je bijvoorbeeld een vignet of milieusticker hebt. Rij je toch met een te vervuilende auto de stad in? Dan heb je kans op een flinke boete. Om boetes te voorkomen is het daarom verstandig om je auto te voorzien van een milieusticker voordat je een milieuzone inrijdt. Maar in welke landen is een milieusticker of vignet verplicht?

Milieusticker in Duitsland

Vanaf 2008 mogen Duitse steden bepaalde zones aanmerken als milieuzones, waarvoor toegangseisen gelden. Deze milieuzones, zogenaamde ‘’Umweltzones’’ hebben als doel de luchtkwaliteit te bevorderen van de steden. Om in een milieuzone met je auto te mogen, moet je zichtbaar een milieusticker van de juiste kleur op je voorruit hebben. Deze milieustickers, oftewel ‘’Umweltplaketten’’ kun je online aanvragen.

De milieuzones zijn te herkennen aan een verkeersbord met daaronder de kleur milieusticker die je nodig hebt om die milieuzone in te mogen rijden. De milieusticker is kentekengebonden en is hierdoor onbeperkt geldig. Je hoeft dus niet iedere vakantie een nieuwe milieusticker op je ruit te plakken. Als je kenteken verandert moet je wel een nieuwe milieusticker aanvragen.

In Duitsland zijn autosnelwegen geen onderdeel van de milieuzone. Rij je door Duitsland op doorreis naar Oostenrijk of Zwitserland? Dan heb je geen milieusticker nodig.

Milieuvignet in Frankrijk

Hoewel in Duitsland de milieuzones al een tijdje gelden, werd op afgelopen 1 januari 2017 voor de Franse auto’s het milieuvignet ingevoerd, het zogeheten ‘’Crit’Air Ecovignet’’. Per 1 april 2017 moeten buitenlandse bestuurders ook aan deze milieu eisen voldoen. Dat betekent dat je als Nederlander een speciale milieusticker op je voorruit moet hebben voordat je Parijs inrijdt. Naast Parijs zijn er ook milieuzones in Grenoble en Lyon. Volgens de ANWB zijn er al plannen voor invoering van milieuzones in onder andere Bordeaux, Dijon, Lille en Straatsburg.

Zorg ervoor dat je het vignet tijdig online bestelt, het is namelijk niet langs de weg te krijgen. Je kan het vignet alleen online bestellen via de officiële website certificat-air.gouv.fr

Niet op tijd je vignet binnen per post? De Franse politie adviseert dan het aanvraagformulier en de bevestiging uit te printen en mee te nemen. Net als de Duitse milieusticker, is het Franse milieuvignet gebonden aan je auto en dus onbeperkt geldig.

Op de website van de ANWB vind je een uitgebreid overzicht met alle landen in Europa waar milieuzones zijn ingesteld.