Wie is aansprakelijk bij schade door gladheid?

Wie is aansprakelijk bij schade door gladheid?

Het afgelopen weekeinde maakten flink wat auto’s een schuiver door ijzel en sneeuw. Ook komend weekeinde wordt winterweer verwacht. Wie draait op voor de schade?

“Consumenten met een eigen auto zijn verplicht hun auto te verzekeren tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA). Met deze verzekering ben je als automobilist verzekerd voor schade die je veroorzaakt aan andermans auto. De eigen schade is niet gedekt en moet dus zelf worden betaald”, legt de woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars (VvV) uit.

Voorwaarden
Verder bestaan er nog de WA beperkt casco en de WA casco (all risk). WA beperkt casco betekent dat je als consument een aanvulling kunt verwachten ten opzichte van de WA dekking. Hieronder vallen bijvoorbeeld diefstal en ruitbreuk. Aanrijdingsschade en vandalisme zijn echter niet verzekerd op deze polis. „Bij beperkt casco is er doorgaans geen kans dat de schade wordt vergoed bij gladheid”, aldus de VvV-zegsman. „Dat hangt af van de voorwaarden, dus controleer deze goed.”

De meest uitgebreide, de WA casco (all risk), keert als enige de schade uit die is ontstaan aan jouw eigen auto. Ook schade door gladheid kunt u op deze verzekering claimen. „Maar dan ben je natuurlijk wel je no claim kwijt”, zegt een woordvoerder van de ANWB. „Maar goed, je hebt natuurlijk niet voor niets een all risk verzekering afgesloten. Die heb je ook voor dit soort zaken.”

Ook wanneer een andere chauffeur door onaangepast rijgedrag jou schade berokkent, vergoedt de verzekeraar deze.

Wegbeheer
Hoewel de wegbeheerder als taak heeft de wegen begaanbaar te houden – onder meer door bij ijzel met zout te strooien – is het niet zo eenvoudig om deze aansprakelijk te stellen. De wegbeheerder moet echt iets kunnen worden verweten. „Dat is lang niet altijd makkelijk om dat te bewijzen. Zeker niet als de hele wereld heeft gewaarschuwd voor gladheid en je toch de weg op bent gegaan”, aldus de ANWB-zegsman.
Een tot twee miljoen
De schade als gevolg van de gladheid van afgelopen weekeinde zal overigens ergens tussen de 1 en 2 miljoen euro liggen, aldus het VvV. “Maar dit is wel een erg ruwe schatting.”

De brancheorganisatie gaat bij een dag sneeuw en vorst volgens de zegsman uit van gemiddeld zo’n vijfhonderd extra verkeersongelukken. Nu kwam er ook ijzel bij. Dat is nog verraderlijker, maar ook erg plaatselijk. Daarom is het moeilijk een preciezere inschatting te maken van de schade, aldus de zegsman.

U kunt op de pagina autoverzekeringen kijken, welke verzekeringsmaatschappij voor u het goedkoopste is.