Geld terug bij inreisverbod Trump

Reizigers die niet worden toegelaten tot de Verenigde Staten door het inreisverbod van president Trump, krijgen bij verschillende verzekeraars hun geld terug als zij een reis- en/of annuleringsverzekering hebben.

Allianz Global Assistance, Unigarant en Univé vergoeden onder bepaalde voorwaarden het ticket voor reizigers die hun reis naar de VS plotseling hebben moeten annuleren door het inreisverbod. Het niet krijgen of intrekken van een visum behoort vaak tot de standaard dekking van een annuleringsverzekering als dit buiten de schuld van de reiziger om gebeurt. “Wat het inreisverbod lastig maakt, is dat reizigers met een visum toch geen toegang krijgen tot de Verenigde Staten. Ook als zij alleen een tussenstop maken”, legt een woordvoerder van Allianz uit.
Bij Allianz Global Assistance is de voorwaarde voor een eventuele vergoeding dat het ticket voor 28 januari is geboekt. Daarbij moeten zowel het visum als het ESTA-formulier al zijn aangevraagd en moet de reiziger moeite hebben gedaan de schade te beperken door de reis zo snel mogelijk te annuleren. Bij Unigarant moet het ticket voor 29 januari zijn geboekt. De situatie dat een reiziger met visum op de luchthaven wordt geweigerd, ziet Unigarant als ‘hypothetisch’ omdat luchtvaartmaatschappijen stevige checks uitvoeren voordat ze naar de VS vliegen. “Mocht dit zich voordoen, dan zullen we de situatie per geval beoordelen.” Allianz biedt geen vergoeding op basis van annulering als mensen ondanks het bekend worden van het inreisverbod, toch afreizen naar de VS en daar niet binnenkomen.

Boekingsdatum
Univé laat weten dat er sprake van dekking kan zijn op grond van voorwaarden van hun doorlopende reis- en annuleringsverzekering. Ook hier is de boekingsdatum van belang. “Goed om erbij te vermelden is dat schadeclaims altijd apart worden beoordeeld”, benadrukt een woordvoerder.

Een inreisverbod wordt niet vanzelfsprekend gedekt. Het verbod van Trump kwam echter zo plotseling dat dit door verzekeraars als een onvoorziene omstandigheid wordt gezien voor degenen die al een ticket hadden geboekt. Op 27 januari tekende de Amerikaanse president een decreet waarbij burgers uit zeven overwegend moslimlanden de toegang tot de VS werd ontzegd. Het gaat om mensen met een paspoort uit Libië, Somalië, Soedan, Syrië, Irak en Iran.

De maatregel van Trump geldt 90 dagen. “Als een verzekerde nu een reis boekt met een vertrekdatum na 28 april 2017 en het besluit wordt verlengd, dan beschouwen wij dit als onverwachts en worden de annuleringskosten vergoed”, aldus Unigarant.

Bron: Telegraaf