Keyless auto duurder in verzekering

Keyless auto duurder in verzekering

Verzekeringsmaatschappijen gaan keyless auto’s duurder maken in verzekering 

Bij moderne auto’s hebben dieven geen sleutel nodig om hem te stelen. Hoe werkt ‘sleutelloze autodiefstal’ en dekt de autoverzekering de schade?

Twee dieven werken samen om de auto, die voor de deur staat, te stelen. De ene dief staat met een apparaat bij de auto en de andere met een apparaat bij de voordeur. Zo kunnen ze de autosleutel uitlezen. Als de autosleutel zich direct achter de voordeur bevindt. Doordat de apparaten een signaal uitwisselen, kunnen ze de auto zonder sleutel openen en starten.

Verzekering

Omdat het beveiligingssysteem makkelijk te kraken is, worden de regels aangescherpt. Verzekeraars, afnemers, leveranciers, leasemaatschappijen en Kiwa heeft het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) de eisen voor het keurmerk Voertuigbeveiliging dit jaar aangepast. Veel verzekeraars eisen dat keurmerk voor een autoverzekering. Vanaf 1 juli 2020 is voor alle modellen met keyless entry een extra maatregel nodig om het certificaat Voertuigbeveiliging te krijgen. Kiwa verwacht dat een kwart van de auto’s die dan getoetst worden zal worden afgekeurd. De problemen ontstaan vooral bij modellen die al langer op de markt zijn. Die auto’s worden opnieuw gekeurd, maar beschikken in veel gevallen over systemen die niet aan de beveiligingseisen voldoen.

Als de auto wordt afgekeurd, dan rijdt de automobilist niet direct onverzekerd rond. Wel kan de verzekeraar de verzekerde verplichten om maatregelen te nemen zodat de auto weer aan de veiligheidseisen voldoet. Daarnaast kan de verzekeraar het risico ook opvangen door de premie, het eigen risico of de dekking aan te passen.

Bij ons kunt u snel online uw auto verzekeren.