Wat als een protesterende boer op de snelweg schade rijdt aan uw auto?

Wat als een protesterende boer op de snelweg schade rijdt aan uw auto?

Wat als een protesterende boer op de snelweg schade rijdt aan uw auto?

De Nederlandse boeren zijn in een protestmars richting RIVM en later naar Den Haag gereden. Wat een begon met een boze actie van een schapenhouder is inmiddels uitgelopen tot het grootste boerenprotest in tijden. Met massale politie-inzet en zelfs legertrucks zijn wegen afgezet en zijn de boeren geweerd uit het Binnenhof. De duizenden boeren die naar de hofstad zijn afgereisd en weer terugreden, zorgden voor enorme files en verkeerschaos.

Maar mag dat eigenlijk wel?

Met honderden trekkers over de snelweg. De minimumconstructiesnelheid op een snelweg is 60 km/uur. Terwijl de maximum snelheid van een trekker 40 km/uur is. Hoe zit dit dan?

Deze boerenblokkade op de snelweg valt in principe onder het demonstratierecht. Maar voor zover dat noodzakelijk is, mág er wel tegen opgetreden worden: een burgemeester kan beperkingen stellen om wanorde te voorkomen. Demonstratierecht is een groot goed en dat moet een burgemeester voorop stellen, maar dat betekent niet dat alles geoorloofd is.

Wat als een trekker schade rijdt?

Wat gebeurt er als een trekker schade rijdt aan uw auto? In principe geldt de WAM (Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen) voor alle gemotoriseerde voertuigen en daarmee dus ook voor de trekkers. Ondanks dat zij niet op een toegestane weg rijden, zal de WA-verzekeraar eventuele schade aan een ander vergoeden. De kans bestaat dat een verzekeraar de ontstane schade terugvordert bij de veroorzaker, omdat deze volgens de polisvoorwaarden niet met een tractor mag rijden op de snelweg. Dit kan per verzekeraar verschillen. Daarom is het van belang om de polisvoorwaarden er op na te slaan om te controleren of een schade wel onder de dekking valt.

De schade die de protesterende boeren bewust creëren aan anderen zal in ieder geval worden verhaald op de veroorzaker. Er is tenslotte opzet in het spel. De boer die bewust met z’n trekker de deur van het provinciehuis Groningen beschadigde of de boer die een hekwerk omver reed, zal dus verantwoordelijk gehouden worden voor de schade die daar is ontstaan.

Bron: Trouw