Rekeninghouders zetten rood staan uit vanwege BKR-registratie
100.000 rekeninghouders zetten rood staan uit vanwege BKR-registratie
Meer dan 100.000 rekeninghouders hebben de afgelopen maand rood staan op hun betaalrekening uitgezet. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Z langs de vier grote banken. Klanten doen dit om vanaf 1 december een registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) te voorkomen.
Vorige maand werd bekend dat het BKR vanaf 1 december alle kredieten boven de 250 euro, die langer dan één maand lopen, gaat registreren. Rood staan valt daar ook onder.
Zo komen mensen met veel kleine schulden eerder in beeld, waardoor het stapelen van schulden minder makkelijk wordt. Zo’n 100.000 rekeninghouders – bij de vier grote banken – hebben rood staan inmiddels van hun betaalrekening geschrapt. De nieuwe regels kunnen er namelijk voor zorgen dat je minder hypotheek kunt krijgen.
Minder hypotheek
Wie bijvoorbeeld 250 euro rood staat op zijn betaalrekening, kan zo’n 1500 euro minder hypotheek krijgen. Heb je daar bovenop ook een creditcard en een klantenkaart met gespreid betalen en een kleine lening, dan kan het maximale leenbedrag voor een hypotheek met duizenden euro’s zakken.
Mark de Rijke van De Hypotheekshop zegt daarover: “Een bedrag van 1500 euro lijkt niet zo groot, maar als je tegen de maximale hypotheek aanzit met je inkomen, kan het wel een hobbel betekenen dat je de hypotheek net niet rond krijgt.” Zijn advies: ben je van plan binnenkort een hypotheek af te sluiten, zet rood staan dan uit.
Wanneer krijg je een BKR-registratie?
- Je hebt een kredietlimiet (rood staan vanaf 250) euro op je rekening.
- Je hebt een creditcard met gespreid betalen. Heb je een creditcard waarbij je binnen 30 dagen het volledige bedrag terug betaalt, dan krijg je geen registratie.
- Je hebt een doorlopend krediet of een persoonlijke lening.
- Je hebt een winkelkaart of een bestelling bij een webwinkel met de optie uitgesteld betalen (‘koop nu, betaal later’).
- Of je hebt een private lease-auto.
Negatieve BKR-registratie
Alle registraties zijn in eerste instantie positief. Met een positieve registratie kun je gewoon nog leningen afsluiten zoals een hypotheek, maar het kan dus wel invloed hebben op hoeveel je mag lenen. Dat komt omdat nieuwe leningverstrekkers er rekening mee houden dat je ook op een andere lening moet aflossen. Dat geld kun je niet besteden aan het aflossen van bijvoorbeeld je hypotheek.
Je studieschuld en hypotheek staan overigens niet vermeld in de database. Een hypotheek wordt pas geregistreerd als je 120 dagen niet betaald hebt. Inmiddels staan zo’n 9 miljoen consumenten vermeld bij het BKR waarvan 91 procent keurig op tijd betaalt. Zo’n 800.000 mensen (9 procent) hebben een betalingsachterstand en hebben een ‘negatieve registratie‘. Daarmee is het afsluiten van een nieuwe lening bijna niet mogelijk.
Limiet rood zélf verlagen
Veel consumenten zijn zich niet bewust dat ze vaak automatisch kunnen rood staan op hun betaalrekening. Ze vinden het een naar idee om bij het BKR geregistreerd te staan. Daarom hebben ze zelf actie ondernomen. De banken gaan deze maand ook rekeninghouders hierover actief informeren.
Bij de meeste banken kun je rood staan niet verlagen tot de nieuwe limiet van 250 euro. Bij ABN Amro, ING en Rabobank kun je alleen kiezen voor een limiet van 500 euro. Voor hen is er maar één optie: niet meer rood staan. Bij SNS, Regiobank en ASN Bank kunnen klanten wél kiezen voor een lager limiet van 100 euro of 200 euro.
Aanscherping goed voor consument
Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zorgt de aanscherping van de regels voor een betere bescherming van de consument. “De mogelijkheid om rood te staan wordt vanaf 250 euro geregistreerd, ook al maak je er geen gebruik van. Rood staan kost sowieso onnodig veel geld. Nu zijn bijvoorbeeld vier kleine kredieten van 400 euro niet zichtbaar voor kredietverstrekkers. Maar je moet wel 1600 terugbetalen. Door de nieuwe regels kunnen mensen vanaf 1 december minder extra lenen”, zegt Gabriëlla Bettonville van het Nibud.
Bron: RTL Z