,

Kabinet gaat contante betaling boven de 3000 euro verbieden

Kabinet gaat contante betaling boven de 3000 euro verbieden

In de strijd tegen witwassen wordt het verboden dat handelaren meer dan 3000 euro aan contante betaling aannemen. Ook het biljet van 500 euro moet verdwijnen en banken moeten ‘ongebruikelijke’ klanten weren, als het vermoeden bestaat dat ze willen witwassen.

Mogelijk komt er een register een ‘zwarte lijst’, waar banken klanten kunnen melden van wie ze vermoeden dat deze betrokken zijn bij witwassen of het financieren van terrorisme. Het kabinet gaat hierover advies vragen aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

Ook komt er meer capaciteit om signalen van witwassen na te trekken. Meldingen van verdachte transacties komen terecht bij witwaswaakhond Finance Intelligence Unit. De FIU heeft beperkte capaciteit om al die meldingen te onderzoeken. Om de dienst meer slagkracht te geven trekt het kabinet de portemonnee voor een flinke capaciteitsuitbreiding.

Dwarsbomen

Het kabinet maakt het voor banken ook makkelijker om witwassers te dwarsbomen. Zo mogen banken straks met elkaar delen, via een zwarte lijst, welke verdachte klanten zij geweigerd hebben. Nu gebeurt het nog dat een vermoedelijke drugscrimineel bij de ene bank geweigerd wordt omdat uit achtergrondonderzoek blijkt dat de herkomst van het geld niet in de haak is, en dat hij bij een andere bank gewoon een rekening kan openen.

Ook de opsporingsdiensten die witwassen bestrijden, moeten van de twee CDA-bewindspersonen worden uitgebreid. „We moeten alles op alles zetten om dit probleem met wortel en tak uit te roeien. Dit vreet aan de rechtsstaat”, zegt minister Hoekstra over het vele witwassen in Nederland.

Alleen voor winkeliers

Het verbod geldt alleen voor ondernemers als winkeliers en garagebedrijven. Mensen die spullen kopen op plekken als Marktplaats voor 3.000 euro of meer, mogen nog wel een contante betaling doen. Om het 500 euro-biljet te verbieden is meer werk nodig. Nederland heeft de steun van andere EU-landen nodig. Wel worden de biljetten volgens Hoekstra al niet meer uitgegeven.

Andere interessante blogs