Particulier verzekeren verplicht?

Particulier verzekeren verplicht

Ben je als particulier verzekeren verplicht of is het verstandig

U woont prettiger als u goed verzekerd bent en dat geldt niet alleen voor een koophuis. Ook als u een huurhuis heeft, kunt u zich verzekeren. Niet omdat dat verplicht is. Maar omdat het verstandig is. Aan welke verzekeringen u dan moet denken?

Drie verzekeringen voor een huurhuis

Bij koophuizen is de opstalverzekering verplicht. Daarmee verzekert u uw huis tegen bijvoorbeeld brand en waterschade. Woont u in een huurhuis? Dan komt de opstalverzekering voor de rekening van uw huisbaas. Uw woonhuis zelf is dus verzekerd. Maar de spullen ín uw huurhuis zijn daarmee niet verzekerd. Wilt u uzelf en uw spullen beschermen? Dan zijn deze drie verzekeringen het overwegen waard:

Inboedelverzekering

Inbrekers maken geen onderscheid tussen huurhuizen en koophuizen. En bij stormachtig weer, heeft een huurhuis net zoveel risico op waterschade als een koophuis. Voor schade door inbraak, vandalisme, water en brand kunt u een inboedelverzekering afsluiten. Met inboedel worden de spullen in uw huis bedoeld. Denk bijvoorbeeld aan uw gordijnen, laptop en sieraden.

Aansprakelijkheidsverzekering

Als uw zoon of dochter een bal door de ruit van de buren trapt, draait u op voor de reparatie. U bent, met andere woorden, aansprakelijk voor de schade. Voor dit soort ongelukjes kunt u een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Die vergoedt schade die u, uw partner of uw kind veroorzaakt aan andermans spullen. Als dit per ongeluk is gegaan, tenminste.

Rechtsbijstandsverzekering

Burenruzies komen veel voor. En soms lopen die uit de hand. Dan kunt u wel wat juridisch advies gebruiken. Of zelfs een advocaat. Rechtsbijstand, noemen we dat. Met een rechtsbijstandsverzekering hoeft u deze kosten niet zelf te betalen.