Coronavirus en reizen van en naar het buitenland

Veelgestelde vragen over het coronavirus en reizen van en naar het buitenland

Ik zit in een hotel waar een besmetting is geconstateerd, wat moet ik doen?

U wordt geadviseerd te bellen met de ambassade om bekend te maken dat u in het hotel verblijft. U kunt zich daarnaast registreren bij de informatieservice van Buitenlandse Zaken. Volg de instructies op van de lokale autoriteiten. De ambassade en het ministerie staan in contact met de autoriteiten en onderzoeken de situatie.

Kan ik nog op reis met een groep oudere mensen?

We adviseren u om de website van het RIVM te raadplegen. Lees ook het reisadvies van Buitenlandse Zaken en informeer bij de lokale autoriteiten naar de meest recente situatie.

Ik krijg bezoek uit een land waar besmettingen zijn. Kunnen mijn bezoekers nog wel komen? Mogen ze Nederland nog inreizen?

De Nederlandse overheid besloten dat passagiersvluchten afkomstig uit het vasteland van China, Hong Kong, Iran, Italië en Zuid-Korea naar Nederland niet uitgevoerd mogen worden. Deze regeling geldt vanaf 13 maart 18.00 uur en duurt tot in ieder geval vrijdag 27 maart 18.00 uur. We adviseren reizigers die in deze periode een vlucht gepland hebben staan richting deze landen, om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.

Mijn reisorganisatie betaalt mijn reis niet terug. Wanneer zetten jullie het reisadvies in dit land op rood?

Het reisadvies reflecteert zoveel mogelijk de situatie zoals die op dit moment geldt en zal worden aangepast als daar aanleiding toe is. Bekijk hier wat de kleurcodes betekenen bij reisadviezen voor landen waar het coronavirus is gevonden. Sommige reisbureaus en touroperators geven aan dat zij al geboekte reizen alleen annuleren als het ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies uitbrengt. Het ministerie is geen partij in deze discussie. De vraag of een reis kan doorgaan of kan worden geannuleerd, is een zaak tussen u en uw reisorganisatie/verzekering. U bent zelf verantwoordelijk voor de keuze om wel of niet op reis te gaan.

Ik ga dit weekend op vakantie naar een land waar het coronavirus is geconstateerd. Mag ik er nog wel heen en wat gebeurt er als ik terugkom?

Bekijk het reisadvies en meld u aan voor updates van het reisadvies. Het reisadvies geeft de actuele situatie weer. We kunnen niet in de toekomst kijken. U kunt contact opnemen met uw reisorganisatie of verzekeraar om na te gaan wat zij voor u kunnen betekenen als er vluchten worden geannuleerd. Lees de adviezen op de website van het RIVM.

Ik ga op reis naar een land waar nog geen geval van besmetting is gemeld. Kan ik daar wel zonder problemen naar toe? Wat gebeurt er als er daar ook een geval komt?

Lees voor u vertrekt het reisadvies. Meld u aan voor updates van het reisadvies, zo blijft u op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen. Als er tijdens uw verblijf een coronabesmetting is, volg dan de instructies van de lokale autoriteiten. Kunt u dan niet meer vertrekken? Neem dan contact op met uw reisorganisatie of reisverzekeraar.

Wat is het reisadvies voor Italië?

De kleurcode voor Italië is aangepast naar oranje. Voor een aantal Noord Italiaanse regio’s (Aosta-vallei, Piemont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië) geldt kleurcode rood. Bekijk hier het volledige reisadvies Italië. 

Waarom is het reisadvies voor Italië aangepast?

Het reisadvies is aangepast vanwege verdergaande noodmaatregelen die de Italiaanse regering heeft uitgeroepen voor heel Italië in verband met het grote aantal besmettingen met het COVID19-vius in die gebieden. De maatregelen zijn erop gericht om (reis)bewegingen zoveel mogelijk te beperken.
Alleen woon-werkverkeer en noodzakelijke medische of familiebezoeken zijn nog toegestaan.

Wat betekent een oranje reisadvies?

Oranje betekent dat de lokale overheid verregaande maatregelen neemt die het openbare leven ontwrichten, zoals gecontroleerde in- en uitreis van het gebied. Het aantal besmettingen met coronavirus is relatief hoog. Advies: Reis alleen als dat noodzakelijk is. Vakantiereizen en andere reizen die niet noodzakelijk zijn, worden afgeraden.

Wat betekent een rood reisadvies?

Rood betekent dat de lokale overheid ter plaatse verregaande maatregelen heeft genomen zoals afsluiting  van gebieden. Ook zijn veel besmettingen met het coronavirus. Advies: Niet reizen.

Ik heb een reis geboekt, kan ik nog gaan?

De reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben 4 kleurencodes. Het advies is om alleen te reizen naar landen met kleurcode oranje als dat noodzakelijk is. Vakantiereizen en andere reizen die niet noodzakelijk zijn, worden afgeraden. Bij landen met kleurcode rood is het advies niet te reizen.

Ik heb al geboekt. Kan ik de reis nog annuleren?

Sommige reisbureaus en touroperators geven aan dat zij al geboekte reizen alleen annuleren als het ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies (rood) uitbrengt. Het ministerie is geen partij in deze discussie. De vraag of een reis kan doorgaan of kan worden geannuleerd, is een zaak tussen u en uw reisorganisatie/verzekering. U bent zelf verantwoordelijk voor de keuze om wel of niet op reis te gaan.

Ik ben op dit moment in Noord-Italië. Moet ik meteen terug naar Nederland?

Nederlandse reizigers die zich in deze gebieden bevinden worden aangeraden te vertrekken met de bestaande mogelijkheden (met de trein, bus, over de weg, vliegverkeer), in lijn met aanwijzingen van de Italiaanse autoriteiten. Nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten en de situatie kan snel veranderen. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis.

Welke maatregelen worden er getroffen op Amsterdam Airport Schiphol en Eindhoven Airport?

Schiphol staat nauw in contact met het RIVM en GGD en volgt adviezen op. Deze partijen samen houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Ook heeft Schiphol scenario’s en draaiboeken ontwikkeld. Hierin staat bijvoorbeeld uitgewerkt welke acties ondernomen moeten worden als er een besmet persoon via Schiphol Nederland binnen is gekomen. Deze scenario’s passen binnen alle voorbereidingen die in Nederland genomen worden. Daarnaast adviseert Schiphol personeel en reizigers, op aanraden van de GGD, om de algemene hygiënemaatregelen in acht te nemen, zoals je dat ook zou doen tegen andere griepvirussen. Aankomende passagiers uit gebieden waar het coronavirus heerst, zien een informatiebericht van de RIVM/GGD op de schermen bij de bagagebanden. In Noord-Brabant is Eindhoven Airport is gewoon open. De luchthaven volgt de adviezen van het RIVM en neemt op dit moment geen aanvullende maatregelen naar aanleiding van het coronavirus. Eindhoven Airport adviseert passagiers en medewerkers om algemene hygienemaatregelen te nemen. Kijk voor actuele informatie op: www.eindhovenairport.nl

Lopen de medewerkers en passagiers op Schiphol kans op besmetting?

Er bestaat een kans dat er iemand op Schiphol aankomt met symptomen van het coronavirus. Schiphol en de GGD Kennemerland werken nauw samen. Zij houden ontwikkelingen in de gaten en zijn goed voorbereid om verspreiding via Schiphol zoveel mogelijk te voorkomen. Schiphol adviseert medewerkers en passagiers om algemene hygienemaatregelen te nemen, zoals bij griepvirussen. Schiphol is voorbereid en heeft verschillende scenario’s en draaiboeken ontwikkeld. Hierin staat bijvoorbeeld uitgewerkt welke acties ondernomen moeten worden als er een besmet persoon via Schiphol Nederland binnenkomt. Deze scenario’s passen binnen alle voorbereidingen die in Nederland genomen worden.

Waarom wordt niet gecontroleerd op Nederlandse luchthavens?

Op dit moment is dat voor Nederland geen passende maatregel. Als op dit moment reizigers op Nederlandse luchthavens gecontroleerd worden op koorts, zullen vooral mensen met griep of een verkoudheid worden opgespoord.

Worden terugkerende Nederlandse toeristen na de thuisvlucht op besmetting gecontroleerd door de GGD?

Er wordt alleen getest op aanwezigheid van het coronavirus als mensen klachten hebben en uit een risicogebied komen. Als mensen geen klachten hebben, geeft een test geen zekerheid. Mocht er een passagier besmet zijn met het virus, dan is er de eerste dagen nog onvoldoende virus in het lichaam. De test toont dan nog niet aan dat er een besmetting heeft plaatsgevonden met het nieuwe coronavirus.

Zijn de maatregelen die nu op Schiphol genomen worden wel voldoende? In Italië worden strengere maatregelen genomen. Zoals meten van temperatuur via het voorhoofd.

Achter de schermen wordt hard gewerkt om mogelijke patiënten te identificeren en op te vangen. Daarbij houden we er rekening mee dat de ziekte ernstig en besmettelijk is. We bereiden ons voor op een ernstig scenario, voor het geval de situatie toch ernstiger blijkt dan eerder was verwacht. Het heeft op dit moment weinig nut om bijvoorbeeld alle mensen die het land binnenkomen te controleren op koorts. We sporen dan vooral mensen op met griep en verkoudheid.

Waarom vliegen Nederlandse maatschappijen nog steeds op Milaan, en andere risicogebieden waar nu het coronavirus heerst?

Luchtvaartmaatschappijen bepalen zelf of zij blijven vliegen naar risicogebieden. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft internationale regels opgesteld om de verspreiding van infectieziekten, zoals het coronavirus, via de luchtvaart tegen te gaan.

Luchtvaartmaatschappijen zijn zelf verantwoordelijk voor aanpassingen in het vluchtschema om de gezondheid van personeel en passagiers te waarborgen. Dit is geregeld volgens internationale regels voor de luchtvaart.
Luchtvaartmaatschappijen gebruiken informatie van nationale en internationale gezondheids- en luchtvaartinstanties, waaronder het RIVM, de internationale organisatie voor de burgerluchtvaart (ICAO) en de wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Volgens internationale luchtvaartverdragen geldt dat luchtvaartmaatschappijen moeten voldoen aan alle nationale voorschriften voor de toelating, verblijf en vertrek van passagiers en vracht. Het is de verantwoordelijkheid van vliegmaatschappijen en transportondernemingen om de reisadviezen van Buitenlandse Zaken te betrekken bij hun operationele afwegingen.

Voor de gezondheid en veiligheid van Nederlandse burgers volgt VWS de adviezen van de WHO en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

Mogen vliegmaatschappijen zelf beslissen of ze wel of niet van en naar China vliegen?

Ja, dit mogen ze zelf bepalen. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft internationale regels opgesteld om de verspreiding van infectieziekten, zoals het coronavirus, via de luchtvaart tegen te gaan. Luchtvaartmaatschappijen zijn zelf verantwoordelijk voor aanpassingen in het vluchtschema om de gezondheid van personeel en passagiers te waarborgen. Dit is geregeld volgens internationale regels voor de luchtvaart.

Luchtvaartmaatschappijen gebruiken informatie van nationale en internationale gezondheids- en luchtvaartinstanties, waaronder het RIVM, de internationale organisatie voor de burgerluchtvaart (ICAO) en de wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Volgens internationale luchtvaartverdragen geldt dat luchtvaartmaatschappijen moeten voldoen aan alle nationale voorschriften voor de toelating, verblijf en vertrek van passagiers en vracht. Het is de verantwoordelijkheid van vliegmaatschappijen en transportondernemingen om de reisadviezen van Buitenlandse Zaken te betrekken bij hun operationele afwegingen.

Voor de gezondheid en veiligheid van Nederlandse burgers volgt VWS de adviezen van de WHO en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

Is er nog vliegverkeer tussen Nederland en Wuhan? En tussen Nederland en China?

Er zijn op dit moment geen directe vluchten tussen Schiphol en de regio Wuhan. Normaal gesproken zijn er wel dagelijks vluchten tussen Schiphol en China. Dit zijn ongeveer 26 vluchten per dag van en naar China.

Hoe worden medewerkers van vliegmaatschappijen op vluchten beschermd tegen het coronavirus?

Voor KLM geldt dat zij in overleg met betrokken instanties diverse voorzorgsmaatregelen hebben genomen, waaronder het op verzoek verstrekken van mondkapjes voor de crew aan boord en ter plaatse. Daarnaast worden algemene hygiënemaatregelen extra onder de aandacht gebracht bij KLM-medewerkers, zoals frequent handen wassen. Daarbij worden de algemene richtlijnen van WHO en RIVM gevolgd.

Moeten mensen die met de auto terugkeren van vakantie uit de wintersportgebieden in Noord-Italië, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk zich melden bij GGD? Worden deze gecontroleerd op aanwezigheid van het coronavirus?

Nee, dit is niet nodig als er geen gezondheidsklachten zijn. Maar als iemand in de eerste twee weken na terugkeer uit een risicogebied gezondheidsklachten krijgt (koorts in combinatie met luchtwegklachten, zoals hoesten) moet hij/zij thuisblijven en telefonisch contact opnemen met de huisarts.

Welke maatregelen zijn getroffen voor mensen die een busreis naar een risicogebied hebben gemaakt?

Extra maatregelen zijn niet nodig als deze personen geen gezondheidsklachten hebben. Krijgt iemand in de eerste twee weken na terugkeer uit een risicogebied echter wel klachten (koorts in combinatie met luchtwegklachten zoals hoesten)? Dan moet hij/zij thuisblijven en telefonisch contact opnemen met de huisarts.

Worden in Nederland vluchten geannuleerd vanwege het coronavirus?

Op dit moment vliegen diverse luchtvaartmaatschappijen minder vaak naar China, Italië en andere Europese bestemmingen vanwege het coronavirus. Als u een vlucht heeft geboekt is het verstandig het laatste nieuws van uw luchtvaartmaatschappij te volgen.

Ik heb een vlucht geboekt. Hoe weet ik welke vluchten zijn geannuleerd?

Voor bepaalde bestemmingen hebben maatschappijen besloten om hun vluchtschema’s aan te passen. Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij of de organisatie waar u uw ticket hebt geboekt om te horen of uw vlucht is geannuleerd.

Kunnen Nederlanders Noord-Italië nog in en uit?

Alle reizen naar Noord-Italië worden afgeraden. Reizigers wordt aangeraden de mogelijkheden voor vertrek te benutten, in lijn met de aanwijzingen van de Italiaanse autoriteiten. Er is geen uiterlijke termijn gesteld waarop toeristen zouden moeten vertrekken. Buitenlandse toeristen in Noord-Italië kunnen op verschillende manieren het gebied uitreizen: over de weg, met openbaar vervoer, of per vliegtuig. Houd wel rekening met files en eventuele vertragingen.

Wat te doen voor Nederlanders die nu in Noord-Italië zijn?

Het reisadvies geldt voor reizigers. Voor Nederlanders die (semi)permanent in Noord-Italie wonen geldt dat de Italiaanse autoriteiten de eerste verantwoordelijkheid hebben. Zij dienen deze aanwijzingen te volgen.

Gaat er nog vliegverkeer naar Noord-Italië?

Er gaan nog vluchten, maar vliegtuigmaatschappijen hebben de frequentie van vluchten wel teruggebracht. Neem dus contact op met de vliegmaatschappij.

Luchtvaartmaatschappijen bepalen zelf of zij blijven vliegen naar risicogebieden. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft internationale regels opgesteld om de verspreiding van infectieziekten, zoals het coronavirus, via de luchtvaart tegen te gaan. Luchtvaartmaatschappijen zijn zelf verantwoordelijk voor aanpassingen in het vluchtschema om de gezondheid van personeel en passagiers te waarborgen. Dit is geregeld volgens internationale regels voor de luchtvaart.

Luchtvaartmaatschappijen gebruiken informatie van nationale en internationale gezondheids- en luchtvaartinstanties, waaronder het RIVM, de internationale organisatie voor de burgerluchtvaart (ICAO) en de wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Volgens internationale luchtvaartverdragen geldt dat luchtvaartmaatschappijen moeten voldoen aan alle nationale voorschriften voor de toelating, verblijf en vertrek van passagiers en vracht. Het is de verantwoordelijkheid van vliegmaatschappijen en transportondernemingen om de reisadviezen van Buitenlandse Zaken te betrekken bij hun operationele afwegingen.

Voor de gezondheid en veiligheid van Nederlandse burgers volgt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de adviezen van de WHO en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

Wat gebeurt er als Nederlanders vanuit Noord-Italie in Nederland terugkomen?

Het RIVM adviseert Nederlanders die de Noord-Italiaanse regio’s Aosta-vallei, Piemont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië bezocht hebben bij klachten van verkoudheid, hoesten en koorts thuis te blijven en zo min mogelijk contact te hebben met anderen. Bij ernstige klachten wordt geadviseerd telefonisch contact te leggen met de huisarts.

Kan ik nog naar Italië reizen?

De kleurcode voor Italië is aangepast naar oranje. Voor een aantal Noord Italiaanse regio’s geldt kleurcode rood. Kijk hier voor het volledige reisadvies Italië. 

Ik ben op vakantie in Italië, moet ik nu vertrekken?

Nederlanders die zich niet noodzakelijkerwijs in Italië bevinden wordt geadviseerd om te vertrekken. Als u een georganiseerde reis maakt, neem dan contact met uw reisorganisatie op.

Is het nog mogelijk om Italië te verlaten?

U kunt Italie nog gewoon verlaten. Er zijn in– en uitreisbeperkingen, op het gehele Italiaanse grondgebied is reizen binnen en tussen gemeenten/provincies/regio’s alleen toegestaan als dat noodzakelijk is. Voor reizigers die terug willen naar Nederland of zich moeten verplaatsen in Italië, is een ingevulde Italiaanse verklaring verplicht. Het formulier is tot nu toe alleen beschikbaar in het Italiaans. Een vertaling van het formulier door de Nederlandse ambassade in Rome kunt u hier downloaden.

Bekijk ook:

Waar mag je deze zomer naartoe op vakantie?

Bekijk onze blog met live landenkaart