Autorijden met zeer warm weer

bandenspanning met warm weer

Deze week krijgen we zeer warm weer. En aangezien het Nederland is (het land van hollen of stilstaan), gaat de buitenkachel meteen op standje ‘mussen dood van het dak’. Daarom een paar nuttige (airco-)tips voor deze warme dagen. Ook belangrijk is het om de bandenspanning te controleren.

Luchten

Als je auto een tijdje in de volle zon heeft gestaan, dan wordt hij van binnen extreem heet (graadje of 60 is niet raar), vooral als je interieur/bekleding donker is. De deuren tegen elkaar openzetten is een idee, maar echt effectief is het niet, door een gebrek aan rijwind. Bijt daarom even een paar seconden op je tanden, zet je ramen open, en begin te rijden. De heerlijk koele luchtstroom die zich direct door je voertuig beweegt, biedt verkoeling, en is stukken efficiënter dan je airco vol te laten blazen. Bij korte ritjes is het verstandig het alleen bij deze stap te laten.

Circulatie

Is de ergste hete lucht uit de auto, zet dan je klimaatbeheersing op binnencirculatie Dit voorkomt het aanzuigen van de hete buitenlucht, waardoor je interieur sneller afkoelt.

Niet te koud!

Als het buiten 30-35 graden is, is het niet zo verstandig je airco op 17 graden te zetten. Niet alleen verdubbelt je brandstofverbruik bijkans, zodra je uit je wagen stapt vang je een enorme klap aan hitte, met als gevolg verkoudheid en of flauwvallen door het te grote temperatuurverschil. Temperatuurverschillen groter dan 6 ºC kunnen leiden tot hoofd- en keelpijn en verkoudheid.

Zorg voor voldoende ruitensproeiervloeistof

U zou het misschien niet denken, maar ruitenwissers zijn niet alleen bij neerslag belangrijk. Ook bij droog weer is het van belang dat uw ruitenwissers goed functioneren. Want samen met uw ruitensproeier houden de ruiten- wissers uw voorruit vliegjes- en vuilvrij.

Neem voldoende drinken mee voor onderweg

Want fris achter het stuur zitten, rijdt een stuk comfortabeler én veiliger!

Let op je bandenspanning

Warme lucht zet uit, dus het kan maar zo zijn dat je bandjes, die je in hartje winter voor het laatst hebt opgepompt, nu een aanmerkelijk hogere spanning hebben. Op zich geen grote ramp, tenzij je graag tegen het maximaal toelaatbare aan zit qua bandenspanning. In dat geval is het handig er wat lucht uit te laten lopen.

Het noemen van zaken als ‘geen kinderen of dieren in je geparkeerde auto laten zitten’  lijkt ons niet heel erg noodzakelijk. Maar benoemen het toch maar, omdat het nog met regelmaat voorkomt.

Andere interessante blogs